W ramach innowacji społecznej chcemy stworzyć klaster przedsiębiorców gastronomicznych i organizacji związanych z rybnickimi wodami jako sieć punktów użytkujących zunifikowane opakowania wraz z całym systemem funkcjonowania.
Mamy nadzieję rozwinąć „zielone” kompetencje właścicieli, menadżerów i pracowników tych punktów gastronomicznych, ale i organizacji realizujących swoje wydarzenia. W ten sposób zapoczątkujemy zmiany, które będą miały wpływ na innych ludzi i nasze własne, lokalne, najbliższe otoczenie. Wdrożeniem rozwiązania zainteresowani będą restauratorzy działający nad zbiornikami i ciekami wodnymi. W ramach klastra będzie działał krosowany system kaucjonowania.
„Wielkie Sprzątanie Rzeki Rudy” to organizowane przez nas wydarzenie cykliczne gromadzące każdego roku (przed rozpoczęciem sezonu kajakowego) około 100 do 200 uczestników. Sprzątamy nie tylko samo
koryto rzeki, ale i okoliczne tereny: las, łąki czy nadbrzeżne pola. Jak zauważyliśmy w przeciągu wielu lat organizowania akcji sprzątania rzeki- znaczną część śmieci stanowią pozostałości po jednorazowych naczyniach, głównie kubkach, które pozostawiają wypoczywający nad rzeką Rybniczanie i turyści. Wychodząc naprzeciw wprowadzonej dyrektywie unijnej i w trosce o rybnickie środowisko przyrodnicze, pragniemy podjąć działania proekologiczne. Stawiamy na edukację i implementację dobrych praktyk
w zakresie zmniejszenia emisji odpadów i zanieczyszczeń, zwłaszcza ograniczenie ilości
odpadów jednorazowych. Efekt może zostać osiągnięty dzięki kaucjowalności
kubków. Rozwiązanie to jest korzystne w wielu aspektach- zlikwidowany zostanie problem
mnożących się śmieci i rosnących cen za ich odbiór.
Przedsiębiorcy finansowo nie tylko nie stracą na tej inicjatywie (jeśli klient nie zwróci kubka i nie odbierze kaucji, będzie można zafiskalizować jego sprzedaż). praktycznym ujęciu jest też lżej, bezpieczniej
i wygodniej uporządkować na miejscu taki typ naczynia. Ponadto kolorowy kubek łatwo dostrzec,
jeśli będzie odłożony w nietypowym miejscu, a jeżeli wpadnie do wody to nie utonie. Kubek przewyższa
też naczynia szklane pod względem bezpieczeństwa, łatwości utrzymania go w czystości, czy transporcie
(lekkośći piętrowalność). Jest też kwestia dobrego wizerunku i wspólnego marketingu.
Wreszcie – samo Miasto Rybnik wzbogaci się o odpowiedzialnych społecznie pracowników działających w obszarze zielonych miejsc pracy, którzy podnosząc własne kwalifikacje pomogą chronić środowisko, poprzez ograniczenie odpadów i zanieczyszczeń. Byłaby to innowacja w skali kraju- w takiej sieci nikt tego jeszcze w Polsce nie robił.
Głównym wskaźnikiem byłaby liczba podmiotów, które wejdą w działania klastra (zakładamy, że mogłoby to być około 20 punktów, ale istotne jest dobre opracowanie i testowanie systemu). Skuteczność innowacji wskaże nam też ilość odpadów jednorazowych opakowań na napoje w punktach gastronomicznych, a także ich oszczędność na samych naczyniach.